Interviu Mihaela Stroe: Cred sincer ca tot ce ai nevoie in viata ta este LUCIDITATEA

Lipsa de disciplină personală, lipsa de setare mentală pozitivă și lipsa de încredere în sine – iată câteva dintre obstacolele care stau în calea evoluției unei persoane, în opinia cercetătorilor. Cum stabilim care sunt principalele noastre valori, cum putem trăi cu sens, dar și ce înseamnă a fi  „în armonie” cu tine, ne spune Mihaela Stroe, doctor în sociologie, speaker, autor și coach.

 Interviu realizat de Odeta Veștemean

 Despre 2017 susțineai că este anul „a fi”. Cum este 2018, ce anume crezi că ar putea caracteriza omul acestui an?

Anul 2018 este pentru mine anul FOCUS-ului. Sa ma focusez pe mine si doar pe ceea ce este important pentru mine.

Mi se pare că există o foarte mare nevoie de sens. Practic, cu cât ne trăim viața mai în viteză, cu atât ne pierdem pe noi și ajungem să nu prea mai știm cine suntem la un moment dat. Cum putem să trăim cu sens?

Poți trăi cu sens, în opinia mea, atunci când iti cunoști principiile tale de viață non-negociabile, valorile personale și nevoile personale. Fiecare om are propria sa realitate si propriul Adevăr. Menirea fiecăruia este sa îl descopere în interiorul său! Cu toții suntem unici, originali și irepetabili!

Cum stabilim care sunt valorile noastre adevărate, cum le descoperim prin mulțimea de stări și trăiri pe care le avem în permanență?

Primesc zilnic această întrebare. De ce? Mulți oameni nu își cunosc încă valorile personale. Zece ani am stat și mi-am analizat valorile personale și principiile de viață non-negociabile ca să fiu sigură ca acestea sunt cele mai valoroase idei/concepte pentru mine. Cum am făcut? Am testat care situații de viață mă făceau să mă simt confortabil și care nu. Când mă simțeam bine în pielea mea, atunci stiam sigur că aceea este o valoare pentru mine, care este hranită de acea situatie. Să îți dau un exemplu: libertatea. De câte ori am fost angajată (3 joburi am avut doar), nu mă simțeam bine. De la 25 de ani sunt pe cont propriu și am afacerea mea și simt că zbor!

 

Care ar fi principalele lucruri pe care ar trebui să le facem atunci când ne dorim să creștem, să evoluăm, să facem pași pentru a ne atinge un potențial cât mai ridicat?

Să facem o pauza binemeritată. Ca să evoluăm, avem nevoie de o analiză profundă a locului în care suntem, cum am ajuns acolo, ce am făcut bine și ce nu am facut bine, ce decizii am luat, ce alegeri am facut. Această introspecție sau radiografie a stării actuale ne dă „seva”, energia pentru a face următorul pas. Cum spune magistral Tony Robbins: „In order to have a break thtrough, you need to have a break down!”

Din experiența ta, ca sociolog și coach, care sunt obstacolele care îi împiedică pe oameni în general și pe români, poate, în particular, să se dezvolte personal, mai degrabă alegând doar să supraviețuiască decât să depună toate eforturile pentru a avea o viață cu adevărat împlinită?

În ultimii 20 de ani de lucru cu oamenii am identificat 3 tipare de comportament care se tot repetă: lipsa de disciplină personala (tu cu tine), lipsa de setare mentală pozitivă (mulți români au o setare mentală negativă) și lipsa de încredere în sine, care conduce implicit la lipsa de credință în succesul personal.

Cum definești „a fi în armonie cu tine”, titlul primei cărți pe care ai publicat-o și cât de importantă este obținerea acestei armonii?

A fi în armonie cu mine înseamnă să știu cine sunt, să stiu încotro vreau să merg, să-mi respect nevoile personale, să-mi hrănesc valorile mele personale (baza personalității mele) și să nu negociez cu nimeni principiile mele de viață. Pentru mine, armonia este o necesitate. Este ca apa, ca respirația. E vitală! Fără armonie nu pot exista, nu mă respect pe mine ca om, dacă nu o am în viața mea, în ADN-ul meu, zi de zi! Iar când nu am armonia dorită de mine, mi-o creez singură! Iubesc din ce în ce mai mult momentele de solitudine, de meditație și de stat în natură în liniște!

Cum ne alegem prietenii? Este important să avem valori comune cu ei sau dimpotrivă, conflictele de idei care pot apărea sunt o modalitate care să ne ajute să ne dezvoltăm personalitatea? Cum este cel mai sănătos, din punct de vedere social?

Prietenii adevărați, care stiu ce înseamnă si pretuiesc acest tip de relatie castig-castig, sunt foarte rari. E necesar sa ne intersectam la nivel de valori. Asa ne atragem. Însă avem nevoie si de „debate”, de discutii constructive în care să ne șlefuim personalitatea. Îmi place să le spun „ciocniri de idei”. E sănătos să știm sa facem diferenta intre adevar si falsitate (sau interes) cand vorbim despre prietenie! Prietenia adevarata eu o simt când nu ne-am vâzut 1 an sau 2 ani, însă când ne-am regasit, parca ieri ne-am despartit!

Ai propria emisiune pe canalul youtube, intitulată „Momente de luciditate”. Ce presupune această luciditate și de ce consideri că este esențială pentru ca o persoană să poată evolua?

Pentru mine, luciditatea inseamna claritate mentala si discernament. De aceea consider ca momentele mele de luciditate si de constientizare (eu cu mine) stau la baza vietii mele împlinite!

Imi doresc să ajut in special femeile să aibă cât mai multe momente de luciditate si sa fie ele in controlul vietii lor. Barbatii au déjà acest program pus in creierul lor, de asta ma indrept mai mult catre femei.  Am constat ca multe femei nu mai stiu sa viseze, se lupta cu propria persoana cautand sa-si inabuse visele, dorintele, nevoile, sacrificandu-se pentru altii. In plus, am observat ca multe femei se bazeaza sa fie validate din exterior decat sa aiba repere interioare de apreciere.

In acele momente de luciditate, pe care merit sa le am din plin, sunt EU cea adevarata. Sunt momentele in care EU ma accept asa cum sunt, cu bune si cu rele.Sunt secundele in care imi accept neconditionat natura mea de “fiintă divină” cu corp, minte, suflet si spirit.

Sunt 7 pasi, identificati de mine in munca directa cu numeroase cliente pana acum, pentru a ajunge la armonie interioara si la momentele de luciditate dorite:

  1. Iubirea de sine
  2. Blandetea fata de tine
  3. Autenticitatea
  4. Carisma personala
  5. Entuziasmul
  6. Recunostinta
  7. Obiectivele personale, pentru ca este viata TA, nu a altora!

 

Cred sincer ca tot ce ai nevoie in viata ta este LUCIDITATEA, pentru a constientiza ce se petrece in viata ta si pentru a te bucura de ea! Retine ce ne spunea Lao Tzu: ”Fii multumit cu ceea ce ai, bucura-te de modul in care sunt lucrurile. Cand iti dai seama ca nu iti lipseste nimic, intreaga lume iti apartine!”

 

Cu ce să înceapă cineva care citește acum acest interviu și își dorește să facă primul pas spre dezvoltarea personală? Care sunt recomandările tale?

Sa inceapa cu prima mea carte „In Armonie cu Mine!”. Va regasi in carte drumul pe care l-am parcurs mai intai eu cu viata mea sa ajung la armonie interioara si apoi miile de oameni cu care am interactionat in ultimii 10 ani. Cartea are 50 de exercitii de constientizare care sunt utile fiecarei persoane care VREA sa faca primul pas spre dezvoltare personala.

Dupa, sa continue cu a doua mea carte „Fii pe primul loc in viata ta! Ghid practic de autocunoastere” unde prezint 6 etape pe care oricine le poate parcurge pentru a face cea mai complicata calatorie personala, adica cea de la minte la inima.

In curand, voi publica si a treia carte a mea „Curajul de a ma iubi. Calatoria de la „Sufar, deci exist!” la „Ma bucur, deci exist!”. Am multe surprize in ea pentru cei dornici sa afle cum sa practice iubirea de sine, acel tip de iubire pe care doar noi ni-l putem darui!

In plus, le recomand sa intre pe blogul meu www.mihaelastroe.ro unde public mereu articole interesante si sa se aboneze la canalul meu de YouTube cu numele meu (aici voi relua emisiunea mea TV, intitulată „Momente de luciditate”.)

Le doresc cititorilor tai sa se bucure la maxim de viata lor!

 

 Interviu realizat de Odeta Veștemean pentru Interviuri Motivaționale

www.interviurimotivationale.ro

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: