Interviu Luminița Băltărețu: Cauzele cele mai frecvente ale bolilor sunt atitudinile și emoțiile negative

Toate bolile de care suferim reprezintă blocaje în corpul fizic, generate de anumite blocaje emoționale și mentale. Acestea au rolul de a atrage atenția persoanei care nu conștientizează sau nu vrea să conștientizeze un mod de a gândi și de a simți care nu îi este benefic. Acestea sunt opiniile Luminiței Băltărețu, psiholog, psihoterapeut în analiză tranzacțională, formator și practician în România al școlii canadiene „Ascultă-ți Corpul”. Care sunt cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine și ne cauzează boli, dar și ce generează afecțiunile la care România este fruntașă, precum cancerul, hepatita ori bolile cardio-vasculare aflăm din interviul acordat de Luminița Băltărețu pentru Interviurimotivationale.ro

Interviu realizat de Odeta Veștemean

 

Cum ne dăm seama atunci când corpul nostru încearcă să ne transmită ceva?

 

Imediat ce avem o stare de disconfort, fie că este de ordin fizic (boli, afecțiuni, accidente, îngrășat sau pierdere bruscă în greutate, dependențe fizice), emoțional sau mental (angoase, neliniști, probleme de somn, obsesii, emoții, frici, vinovăție), realizăm că este un mesaj prin care corpul nostru ne transmite că nu ne acceptăm, că ne criticăm și că de fapt nu ne iubim.

Pe principiile autoarei Lise Bourbeau, considerați că există 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine și chiar ne cauzează boli. Care sunt acestea și ce tip de afecțiuni generează fiecare în parte?

Suferim cu toții de cel puțin 4 din 5 răni ale sufletului: respingere, abandon, umilire, trădare și nedreptate. Aceste răni încep să fie trezite încă de la concepția noastră de către părinții noștri sau de cei care au jucat rolul de părinți. Toate dificultățile pe care le trăim își au originea în aceste răni. Din cauza rănilor ne este teamă să ne permitem să ne iubim cu adevărat. Fiecare rană atrage manifestarea unor anumite boli. În cazul rănii de respingere, cea mai gravă este cancerul, întrucât acestor persoane le este greu să accepte faptul că au trăit resentimente, ură sau ranchiună față de părintele de același sex.

Persoanele care suferă de abandon sunt bolnăvicioase și plăpânde. Pot suferi de afecțiuni respiratorii (astm, bronșite etc), de boli ale sistemului digestiv, deoarece nu se simt „hrănite” în mod adecvat, boli psihice (depresii)  sau boli foarte rare. Persoanele cu rană de umilire suferă de probleme de spate deoarece iau asupra lor foarte multe răspunderi, probleme la picioare (varice, entorse, fracturi) datorită temerilor că nu se vor mai putea mișca și, astfel, își vor pierde libertatea. Frecvente sunt și diabetul și problemele  în funcționarea pancreasului, considerând dificultatea lor de a-și face plăcere. În cazul rănii de trădare, frecvente sunt agorafobiile, dureri ale articulațiilor și genunchilor sau boli care presupun pierderea controlului (hemoragii, impotență, diaree).

Persoanele cu rana de nedreptate pot suferi de epuizare profesională fizică sau mentală și de boli care se termină în „ită”(tendinită, bursită, artrită etc), probleme legate de constipație și hemoroizi, torticolis, crampe.

 

Ce gânduri/mentalități provoacă cele mai mari dezechilibre în organism?

 

Orice gând sau atitudine de critică, acuzație, resentimente, neacceptare.

 

Ce trăiri reprimate generează cele mai multe boli?

 

Orice emoție reprimată poate genera boli, începând cu furia, ura, ranchiuna.

Haideți să luăm câteva exemple, printre afecțiunile medicale la care România este fruntașă. De exemplu, ce anume generează cancerul, diabetul, hepatita sau bolile cardio-vasculare?

Toate bolile sau afecțiunile sunt blocaje în corpul fizic. Energia și sănătatea nu mai circulă armonios. Boala simbolizează exprimarea fizică a unui blocaj emoțional și mental. Se manifestă pentru a-i atrage atenția persoanei care nu conștientizează sau nu vrea să conștientizeze un mod de a gândi și de a simți care nu îi este benefic.

În general, persoana care suferă de cancer este o persoană care a vrut atât de mult să trăiască doar cu sentimente de iubire, încât și-a refulat mult timp ranchiuna, resentimentele sau ura trăite față de părinți. Cele mai grave probleme sunt reprezentate de faptul că această rană a fost trăită în singurătate, în izolare.

Persoana care suferă de diabet este emotivă și are prea multe dorințe. Se poartă că o mămică cu toată lumea, dorindu-și ceva nu doar pentru ea, ci și pentru cei apropiați. Pentru a se vindeca trebuie să renunțe la convingerea că are misiunea de a organiza și de a asigura fericirea celorlalți.

Persoana care suferă de boli ale ficatului, adeseori nu își poate exprima furia. Se simte dezarmată, lipsită de apărare în fața jignirilor altora. Nu este de acord cu cei care își manifestă violent enervarea, mai ales în fața celor care își pierd controlul, deoarece face un efort foarte mare pentru a nu simți propria furie. După prea multă reținere, în loc să facă o criză de nervi și să se descarce, va face o criză de ficat sau chiar hepatită.

Când vorbim despre o persoană centrată, vorbim despre cineva care își ascultă inima, care trăiește în armonie, bucurie și iubire. Orice problemă de inimă indică o atitudine contrară, adică persoana afectată își trăiește viața cu prea multă încordare, își uită propriile nevoi și vrea să facă prea mult pentru a fi iubită de ceilalți.

 

Care este soluția, la primele semne de disfuncție la nivelul organismului ce ar trebui să facem pentru a evita agravarea suferinței și îmbolnăvirea diverselor organe?

 

Boala este înainte de toate un cadou pentru a ne reechilibra ființa. De fapt, corpul fizic nu constituie cauza bolilor. El singur nu poate să facă nimic. Viața care îl menține este dată de spirit, de suflet. Corpul este doar o reflectare a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Deci, un corp bolnav este un corp care încearcă să se reechilibreze deoarece starea naturală a corpului este cea de sănătate. Cauzele cele mai frecvente ale bolilor sunt atitudinile și emoțiile negative, culpabilizarea, dorința de a fi în centrul atenției celorlalți sau folosirea bolii în scopul de a evita, de a fugi de o situație neplăcută. Pentru a afla cauza unei boli se poate recurge la un decodaj personalizat.

 

Ce sfaturi aveți pentru femeile însărcinate, cum să procedeze pentru ca propriile emoții ale mamei să nu influențeze și bebelușul?

 

Stresul și emoțiile mamei influențează fătul încă din uter și foarte puternic și în primii ani de viață. Recomand viitoarelor mămici să ia foarte în serios acest lucru și să adopte o atitudine de grijă și înțelegere față de propria persoană, să ceară ajutorul și suportul celor apropiați, să se odihnească și să evite stresul și emoțiile puternice.

 

Care este diferența între a te simți responsabil față de o  situație/problemă/persoană și a te simți vinovat?

 

Să ne simțim vinovați înseamnă să credem că am făcut rău, că nu este bine, că am greșit. În consecință , noi ne acuzăm și ne promitem să nu mai repetăm ( exemplu: a fi coleric, a fi în întârziere, a uita de ceva sau de cineva, a fi mâncat prea mult, a fi grosolan, a fi nerăbdător, a nu ști să te exprimi etc.).

Toate aceste acuzații sunt influențate de convingerile noastre.  Încă mai credem că dacă ne simțim vinovați este semn de remușcare, de bune intenții, de o persoană bună care nu va mai repeta greșeala.

Ceea ce avem de realizat este că asta nu funcționează și că, de fapt, cu cât ne acuzăm mai mult, cu atât situația se va repeta.

În realitate, de fiecare dată când ne acuzăm, ne simțim vinovați și astfel ne îndepărtăm de RESPONSABILITATEA noastră.  Astfel, de fapt, nu suntem responsabili.

A fi responsabil înseamnă să știm că noi ne creăm viața în fiecare moment, funcție de alegerile, deciziile și reacțiile noastre. Și, la fel, că ceilalți își creează viața în funcție de alegerile, deciziile și reacțiile lor.

A fi responsabil înseamnă să accepți că întotdeauna vor exista consecințe DE ASUMAT și să știi că este inutil să te simți vinovat.

 

Ce recomandări aveți pentru români ca popor, pentru a avea parte de mai multă  sănătate și echilibru?

 

Constat cu mare bucurie și cu un respect profund că din ce în ce mai mulți români sunt deschiși în a se cunoaște, în a-și schimbă perspectiva asupra lumii și a vieții, pentru a reuși să trăiască o viață mult mai împlinită, cu relații satisfăcătoare și cu mai multă energie și sănătate. Observ asta și după numărul din ce în ce mai mare de oameni care participă atât la atelierele mele, cât și la consultațiile individuale (www.luminitabaltaretu.ro,  www.ascultaticorpul.ro )

Aceste întâlniri îi ajută să învețe instrumente concrete de punere în practică a conștientizărilor. Ele au făcut dovada eficienței lor și le vor permite să experimenteze în cotidian tot ceea ce învață la curs.

 

Cum i-ați motiva pe oameni să își înțeleagă și să își asculte corpul?

 

Prin promisiunea că vor redeveni stăpânii vieții lor, în loc de a o suporta, pentru că, în acest moment, fricile și convingerile lor sunt cele care sunt la conducere.

Aceste ateliere îi vor ajuta „să vadă mai clar” pentru a fi mai fericiți. Ca atunci când spălăm ferestrele, de fapt nu se schimbă peisajul de dincolo de ele, ci doar îndepărtăm praful pentru a vedea ceea ce era întotdeauna acolo.

 

 

Interviu realizat de Odeta Veștemean pentru Interviuri Motivaționale

www.interviurimotivationale.ro 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: