Interviu Daniela Irimia: Când nu ai nici un obiectiv, ești doar un actor în filmul altcuiva

Trainerul de dezvoltare Daniela Irimia a creat un proiect ambițios, intitulat ”Femeia independentă”, prin care dorește să ajute cel puțin un milion de femei să ajungă să trăiască în concordanță cu propriile valori. Potrivit opiniei sale pe tema dezvoltării personale la feminin, o femeie independentă trebuie să cultive 10 abilități, pe care le prezintă sub forma unui „Decalog”. Este convinsă că 80% din beneficii le obținem făcând doar 20% din activități și prin urmare le recomandă tuturor femeilor să identifice care sunt propriile lor activități productive și să renunță la celelalte! Care sunt trăsăturile ce caracterizează o femeie independentă, dar și cât de important este pentru ca o femeie să aibă visuri și să acționeze pentru a și le transforma în realitate aflăm dintr-un interviu acordat pentru Interviurimotivationale.ro

 

 Interviu realizat de Odeta Veștemean

Ai creat proiectul intitulat „Femeia independentă”, prin care spui că vrei să ajuți un milion de femei să trăiască potrivit propriilor lor valori. De la ce a pornit ideea acestui proiect?

Ideea proiectului a pornit de la experiență mea în sala de curs. Sunt trainer pentru dezvoltare personală, de 5 ani facilitez programe de training în companii și am observat că majoritatea femeilor au un nivel scăzut al stimei de sine, sunt stresate și nu trăiesc viață pe care și-o doresc. Îmi doresc că prin acest proiect să inspir femeile, să le ajut cu informații concrete și cu suport motivațional să învețe să să iubească, să se înțeleagă și să se dezvolte în direcția visurilor lor.

 

Eu cred că atunci când ne cunoaștem valorile și ne respectăm nevoile, putem lua decizii bune pentru noi, deci putem fi fericite și împlinite.

 

Cum vezi femeile din România comparativ cu alte femei din lume?

Le văd că pe niște femei puternice, care pot face multe lucruri, destul de bine. Noi, femeile din România, ne asumăm atât de multe roluri și activități, încât uităm de noi. Și tocmai de aici stresul, neîncrederea, lipsa de sens sau chiar depresia. Suntem atât de puternice pentru alții și facem atât de multe lucruri pentru alții…. Nu spunem NU pentru a nu-i răni pe ceilalți, fără a ține cont de nevoile noastre personale.

Noi nu suntem fericite, nu suntem relaxate și nu ne bucurăm de ce avem. Noi nu avem timp de noi! Pentru că avem grijă de alții….

Ce înseamnă în opinia ta o femeie independentă, ce trăsături ar trebui să aibă?

Când am dezvoltat întregul proiect Femeia Independentă, am făcut un decalog. Am sintetizat ce înțeleg eu prin dezvoltare personală la feminin și cum este femeia independentă în 10 abilități:
1. se cunoaște pe ea însăși
2. se iubește în primul rând, pe ea
3. are încredere în sine
4. cultivă intenții pozitive
5. are relații armonioase
6. își exprimă cu eleganță părerile și își argumentează ideile
7. ia decizii pentru viața ei
8. are visuri și acționează pentru a le transformă în realitate
9. are grijă de sănătatea ei și de aspectul fizic
10. este independentă financiar

Haide să detaliem această versiune ideală a femeii. Cum să ajungă o femeie să se cunoască pe ea însăși, să își identifice acele valori cu care rezonează într-adevăr?

Eu nu cred că este o versiune ideală, ci una normală. Este normal să te cunoști pe tine și să trăiești conform propriilor tale valori. Este anormal cum trăiesc mulți oameni azi, care nici măcar nu se întreabă „ce îmi doresc eu de la viață?” sau „oare sunt fericit?”

Procesul de autocunoaștere este unul care durează toată viață și se bazează pe introspecție și meditație. Pur și simplu să îți pui întrebări și să cauți răspuns la ele. Răspunsul este întotdeauna în interirul nostru. Nu în afară! Un coach sau pur și simplu o carte bună te pot ajuta să faci primii pași în direcția dezvoltării personale.

 

Când pleci de la premisa că oamenii sunt buni și vor ca tu să ai succes, pui în mișcare un anumit tip de energie care va trezi sentimente pozitive și în ceilalți oameni cu care interacționezi.

Cât de importantă este încrederea în sine pentru o femeie independentă și cum poate să o obțină?

Încrederea în sine ne oferă suportul pentru a obține ceea ce ne dorim. Iar încrederea în sine pe bazează pe iubirea de sine. Deci, primul pas este să învățăm să ne iubim așa cum suntem, apoi să ne valorizăm ca ființe umane, după care să ne dezvoltăm abilități specifice, care să ne ajute în atingerea obiectivelor personale. Am un curs online exact pe această tema, țin și workshop-uri în care le ajut pe femei să se descopere și să se vadă într-o lumina pozitivă.

În „Decalogul femeii independente” creionat de tine, susții că aceasta trebuie să fie capabilă să cultive intenții pozitive. Ce ar presupune acest aspect?

Da, susțin mult ideea de a cultiva intenții pozitive, adică de a intra în orice relație, proiect, întâlnire, cu atitudine pozitivă. Când pleci de la premisa că oamenii sunt buni și vor ca tu să ai succes, pui în mișcare un anumit tip de energie care va trezi sentimente pozitive și în ceilalți oameni cu care interacționezi.

„Și dacă tu crezi că ai succes, și dacă nu crezi. Ai dreptate”

Cât de important este pentru ca o femeie să aibă visuri și să acționeze pentru a și le transformă în realitate?  

Eu cred că este foarte important pentru fiecare ființă umană, și pentru copii, și pentru adulți. Practic, fericirea vine și din sentimentul de împlinire, că am făcut ceva valoros atât pentru mine cât și pentru alții. Când ai un obiectiv și îți canalizezi energia în direcția lui, devii mai creativ, mai energic, mai bun și focusat, înveți să te bucuri de orice evoluție. Când ai visuri și acționezi pentru a le transformă în realitate, devii regizor și actor al propriei vieți. Când nu ai nici un obiectiv, ești doar un actor în filmul altcuiva.

Independența financiară probabil că este punctul cel mai sensibil al „Decalogului”. Ce abilități ar trebui să își dezvolte femeile pentru a câștiga mai mulți bani?

Nu întâmplător acest punct este ultimul din decalog. Pentru că el vine abia după ce le-am însușit pe celelalte 9. Deci ai nevoie de iubire de sine, până la sănătate fizică. Banii sunt și ei tot energie, iar independența financiară la care mă refer în decalog-ul femeii independente se referă la a avea proprii ei bani. Să nu depindă financiar de soț/ părinți. Eu cred că o femeie, pentru a-și păstra libertatea în toate aspectele, trebuie să aibă banii ei. Pot să-mi iau un soț bogat, eu să stau prin saloane de înfrumusețare și la shopping în Europa. Sunt o femeie bogată, însă profund dependentă.

Deci independența financiară a femeii nu ține neapărat de bogăție!

Cum ar trebui, în opinia ta, să își gestioneze timpul cât mai eficient o femeie independentă?

Când ne cunoastem valorile și nevoile descoperim și metoda optimă de a gestiona timpul. În cursuri ofer strategii, însă ele funcționează în măsura în care știm DE CE vrem să facem ceva anume. Nu există reguli, totul este atât de subiectiv în funcție de etapa de viață în care ne aflăm. Eu țin mult la regula 80/20. 80% din beneficii le obținem făcând 20% din activități. Identifică așadar care sunt acele activități productive și renunță la celelalte!

Care sunt cele mai importante recomandări pe care ai dori să le faci femeilor, ca să le motivezi să se dezvolte personal și să ajungă să fie femei independente?

Să se iubească, să fie blânde cu ele, să se respecte. Când știm să ne oferim nouă aceste 3 lucruri, celelalte vin natural. Cred cu tărie că nu putem oferi ceea ce nu avem. Deci, ca să oferi iubire, trebuie să te iubești în primul rând pe tine. Ca să fii blând cu alții, trebuie să fii blând cu tine. Că să primești și să oferi respect celorlalți, trebuie să te respecți în primul rând pe tine.

 

Interviu realizat de Odeta Veștemean pentru Interviuri Motivaționale

www.interviurimotivationale.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: