De 3 ori campion european și de 16 ori campion național la public speaking, Ovidiu Oltean și-a făcut o meserie din a-i ajuta pe cei care doresc să vorbească fără temeri în public. Astfel, prin intermediul seminariilor, trainingurilor intensive și cursurilor online, persoanele care au un mesaj de transmis sunt învățate să construiască și să livreze prezentări clare, captivante și, mai ales, convingătoare.
Cum trebuie să fie un discurs ca să ajungă cu adevărat la auditoriu, în ce relație se află public speaking-ul și performanța, dar și ce nu trebuie să facă un vorbitor atunci când rostește un discurs în fața publicului, aflăm de la Ovidiu Oltean, trainer și coach public speaking.
Interviu realizat de Odeta Vestemean
Care este primul lucru pe care li-l spui celor care vin la trainingurile de public speaking? Cum îi motivezi să renunțe la teama de a vorbi în public?
Frica de a vorbi în public nu există. Nu ne este frică să scoatem sunete pe gură în fața oamenilor. Ne este teamă de a fi criticați, judecați în mod negativ, respinși. Această teamă se manifestă în multe contexte din viață, nu doar atunci când vorbim în public. Diferența este că atunci simțim această teamă mai intens.
Pentru a scăpa de frica de a fi criticat am descoperit că e nevoie să accepți că oamenii pot avea păreri diferite de a tale și să nu le iei la modul personal. Oamenii din public nu au nimic personal cu tine, cel care vorbește. Ei sunt, poate, deranjați de modul în care îți prezinți ideile, de abilitățile tale de orator, dar nu de tine, ca persoană.
Indiferent ce faci, unii o să te placă, alții nu. Punct. Poți să accepți asta sau poți să te zbați. Prima variantă îți aduce liniște interioară, a doua îți aduce stres.
Ce mai funcționează este să pui interesele publicului mai presus de propriile interese. Adică, să te gândești în primul rând în ce fel poți să îi ajuți pe cei care te ascultă, ce fel de informații valoroase le poți oferi și abia apoi să te gândești ce vei obține tu în urma prezentării. Astfel, scapi de foarte multă presiune.
De ce consideri că este necesar ca oamenii să își dezvolte aptitudinile ce țin de vorbitul în public?
În momentul în care vorbim de persoane care ocupă funcții de middle și top management în cadrul companiilor, vorbim de persoane care au în subordinea lor una sau mai multe echipe de oameni pe care e nevoie să îi conducă într-o direcție. Pentru acest lucru, acești lideri de echipe, e nevoie să comunice cu echipele lor. De multe ori această comunicare este deficitară pentru că liderii comunică doar informații și uită de emoții. E o mare greșeală pentru că oamenii acționează pe baza emoțiilor, nu pe baza informațiilor. Ca să nu mai spun că de multe ori, până și informațiile sunt transmise sub o formă greu de înțeles.
Abilitatea de a-ți prezenta ideile în fața unui public te poate ajuta să îți îndrumi echipa pe drumul cel bun, să îi motivezi, să îi educi, să îi inspiri pe oamenii din echipă.
Dacă lucrezi în domeniul vânzărilor, cred că este de la sine înțeles că abilitatea de a comunica mai convingător te poate ajuta să câștigi mai mulți bani.
Dacă ai o idee de start-up și vrei să obții finanțare de la investitori în urma unui pitch, va fi nevoie să construiești un mesaj clar, concis, emoționant și să îl livrezi corespunzător.
Situațiile în care ajungem să vorbim în fața unui public sunt mult mai numeroase decât avem impresia la prima vedere: strângere de fonduri, interviuri, rapoarte în ședințe, examene orale, cursuri, etc.
Pe lângă toate beneficiile profesionale, o persoană care stăpânește această abilitate va avea mai multă încredere în propriile forțe, va fi mai creativă, mai sociabilă și își va extinde enorm de mult cercul de cunoștințe.
În ce tip de relație se află public speaking-ul și performanța profesională?
Abilitatea de a vorbi în public, de a-ți prezenta ideile în fața unui grup de oameni te poate ajuta să îți dublezi veniturile pe termen mediu. Acest lucru se datorează atât promovărilor în cadrul companiei, cât și sarcinilor noi pe care le vei avea și numărului mai mare de vânzări realizate.
Se vorbește mult despre leadership – vorbitul în public ar putea fi caracteristica de bază a unui lider? Contează mai mult ce spune sau mai mult ce face, atunci când își dorește să îi inspire pe cei din jur?
Consider că vorbitul în public este un act de leadership. Până la urmă, prin tot ceea ce faci în cadrul prezentării, îi duci pe oameni într-o anumită direcție; asta dacă prezentarea este una reușită. Dar pentru a te comporta ca un lider pe scenă, e nevoie să bifez câteva puncte, dintre care integritatea este de căpătâi.
Nu ai cum să inspiri, să motivezi, să conduci un grup de oameni, decât prin exemplul personal. Asta înseamnă că dacă informațiile pe care le prezinți nu sunt însoțite de exemple personale concrete, atunci tot ce spui e luat dintr-o carte și nu a fost filtrat prin expriențele tale de viață. De ce să te cred atunci?
De acolo pleacă orice discurs: de la ce își dorește publicul să afle.
Cum trebuie să fie un discurs ca să ajungă cu adevărat la auditoriu?
Părerea mea este că un discurs are nevoie de 3 elemente pentru a fi eficient: Poveste, Pricepere și Pasiune. Asta înseamnă că informațiile prezentate e nevoie să aibă ca fundament povești și exemple personale; pe lângă aceste exemple, speakerul e nevoie să aducă informații noi, de actualitate și, nu în ultimul rând, să își prezinte ideile cu pasiune, cu entuziasm, cu multă energie.
Dar toate acestea sunt irelevante, dacă speakerul nu s-a gândit în prealabil care sunt dorințele, interesele, nevoile publicului. De acolo pleacă orice discurs: de la ce își dorește publicul să afle.
Care sunt cele mai importante metode prin care poți să captezi, în calitate de orator, atenția publicului?
Sunt foarte multe metode. În trainingurile de 2-3 zile pe care le țin cursanții trec printr-o grămadă de experiențe pentru a învăța cum să fie memorabili. 3 dintre cele mai eficiente sunt: 1. Spune o poveste – funcționează, deoarece suntem învățați de mici să fim atenți când se spun povești; 2. Variază-ți în mod conștient vocea – funcționează deoarece îl menții pe ascultător într-o stare de alertă; 3. Interacționează cu publicul prin verbe și pronume la persoana a doua – în felul acesta oamenii se simt implicați în prezentare și astfel sunt foarte atenți.
Din punctul tău de vedere, ce nu este recomandat să facă un trainer atunci când rostește un discurs?
În primul rând, să nu își ceară scuze că are emoții. Emoțiile sunt un lucru bun. Înseamnă că îți pasă de public și de prezentare.
În al doilea rând, să înceapă prezentarea fără să se fi pregătit pentru ea și fără să o fi repetat de cel puțin 3 ori în prealabil.
În al treilea rând, să uite de public și să vorbească doar despre el și despre rezultatele și experiențele sale, fără a trage concluzii utile pentru cei din sală, sperând că aceștia își vor da seama ce e util pentru ei.
Cum poate cineva să își îmbunătățească tehnica de a vorbi în public fără să participe la ateliere de gen? Poți să oferi câteva recomandări în acest sens?
Cum poate cineva să învețe să conducă o mașină, fără să meargă la școala de șoferi? Cum poate cineva să învețe să danseze tango, fără a merge la un curs de tango?
Poți să citești cărți de specialitate, poți să te uiți la videoclipuri și să mergi cu mașina pe dealuri sau să dansezi în sufragerie, dar dacă nu ai un specialist lângă tine care să îți spună ce faci bine și ce ar trebui să schimbi, va dura ani de zile până să ajungi la un nivel decent.
Este util să citești cărți de public speaking, să urmărești discursuri de la TED, dar până când nu ieși în față, vorbești și primești feedback pe discursul tău, nu vei reuși să progresezi foarte mult.
Cât de interesați sunt românii de public speaking? Crezi că există anumite trăsături specifice publicului românesc față de cel din alte state?
Sunt două culturi complet diferite, cu mentalități diferite. Cei din vest sunt încurajați să își exprime punctul de vedere, să își descopere și manifeste individualitatea. Noi suntem învățați de părinți și de dascăli să fim modești, să stăm în banca noastră și mai bine să tăcem din gură decât să spunem ceva greșit.
Or, nu ai cum să evoluezi dacă nu greșești și înveți din greșeli. Suntem foarte critici cu cei care o dau în bară și asta încă din școala generală când copiii sunt taxați cu note mici dacă nu spun corect lecția învățată acasă pe de rost.
Există o tendință evidentă de creștere a interesului față de dezvoltarea acestei abilități pentru că oamenii, în special antreprenorii, încep să realizeze că e nevoie să iasă în față mai des pentru a se promova pe ei, firmele lor, produsele, serviciile sau ideile lor.
Conținutul video începe să acapareze tot mai mult mediile online. Live-urile de pe Facebook, de pe Youtube, Instagram sunt deja la ordinea zilei și pentru asta e nevoie să știm cum să ne exprimăm dacă dorim să avem o imagine pozitivă.
Care sunt tendințele, spre ce consideri că va evolua vorbitul în public pe viitor?
Principala tendință cred că va fi comunicarea pe video. Repet, conținutul vizual devine tot mai atractiv și mai căutat. Oamenii nu mai caută soluții pe Google, le caută pe Youtube. Nu prea mai avem răbdare să citim articole, vrem să ascultăm podcasturi. Inclusiv cărțile pierd teren în favoarea audiobook-urilor.
Nu mai avem răbdare, totul merge pe repede-înainte și atunci e nevoie să învățăm cum să ne transmitem mesajul cât mai concis, cu impact și într-un mod original pentru a ne diferenția de ceilalți zeci de competitori care fac lucruri similare cu noi.
Ne așteaptă vremuri atractive, pline de schimbări, unde abilitatea de a comunica eficient cred că va fi un factor esențial atât în succesul profesional, cât și în cel personal.
Interviu realizat de Odeta Veștemean pentru Interviuri Motivaționale
Lasă un răspuns