O viață sănătoasă se construiește pas cu pas, negociind fiecare alegere în funcție de satisfacția de moment, pe termen scurt și obiectivele pe termen mediu și lung, susține Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție (www.cori.ro). Pentru păstrarea unui tonus bun al organismului este nevoie să ne hidratăm și alimentăm corect, dar și să reducem volumul de muncă, înțelegând că resursele noastre sunt limitate. Cum să dobândim energie pe tot parcursul zilei, ce alimente sunt recomandate a fi consumate la toate cele 3 mese dar și cum să evităm „hoții de energie” și să păcălim pofta de dulce cu gustări sănătoase, aflăm dintr-un interviu acordat de Cori Grămescu pentru Interviurimotivaționale.ro
Interviu realizat de Odeta Vestemean
Ritmul alert în care se consumă existența în prezent ne face să ne simțim tot mai vlăguiți și lipsiți de energie. Cum să facem să dobândim energie și să reușim să o dozăm pe parcursul întregii zile?
Începem prin a ne seta priorități și prin a reduce volumul de activități la care ne înhămăm. La un moment dat trebuie să înțelegem că resursele noastre sunt limitate și nu putem continua să mergem la drum lung cu pedala de accelerație la podea. Așa că primul pas ar trebui să fie o „curățenie” a responsabilităților, o reconfigurare a stilului nostru de viață și o reașezare a activităților noastre de zi cu zi. Apoi, după ce am făcut ordine în gânduri și în sistemul nostru de valori, începem să ne reclădim stilul de viață, având în minte sustenabilitatea, sănătatea noastră pe termen lung și calitatea relațiilor noastre în timp. Nu le putem avea pe toate, iar când o să înțelegem asta ne vom simplifica și adapta alegerile de lifestyle.
Hai să începem cu primele ore ale dimineții. Cum să ne alimentăm că să dobândim energie?
În primul rând, dormim și ne relaxăm înainte de culcare, nu la televizor și nu în fața calculatorului sau cu telefonul în brațe. Ar trebui să reducem lumina începând cu ora 22, să alocăm câteva ore lecturii sau relaxării în intimitate. Dimineața, la trezire, trebuie să bem 1-3 pahare de apă, să ne pregătim micul dejun și să ne alocăm câteva minute pentru a ne pregăti mental pentru ziua care urmează: o listă cu sarcini care trebuie îndeplinite, câteva obiective pe termen mediu și un deziderat personal ne concentrează atenția și reduc impactul negativ al activităților de serviciu.
Iar în ceea ce privește exercițiile fizice sau sportul – ce anume este recomandabil să facem dimineața și pentru cât timp?
Este recomandat să începem ziua cu câteva minute de stretching, iar dacă putem face antrenamente dimineața, e foarte bine. Însă nu e obligatoriu să ne antrenăm dimineața, important este să facem sport într-o manieră confortabilă pentru programul nostru zilnic.
Cum ar trebui să fie prânzul, astfel încât energia noastră să se mențină constantă?
Prânzul este cea mai importantă masă a zilei pentru omul modern, care are nevoie de energie până seara. Le recomand clienților mei să consume la PRÂNZ: legume verzi, proteine slabe și o cantitate moderată de glucide cu absorbție mai rapidă: năut, orz, hrișcă, cartofi, orez sau chiar și pâine neagră.
Există așa numită pofta de dulce, care ne poate surprinde practic în orice moment al zilei. Cum o gestionăm?
Ea apare ca un semnal al faptului că nu mâncăm suficiente glucide cu absorbție moderată peste zi, așa că primul pas este să adăugăm în meniul nostru glucide cu absorbție moderată, la mesele din prima parte a zilei.
Explică-ne atunci cu ce putem înlocui dulciurile, ce alternative sănătoase recomanzi?
Sunt produse cu fibre, batoane din nuci și fructe care sunt mai bune decât dulciurile procesate. Altă opțiune este să optăm pentru produse artizanale, de foarte bună calitate, făcute cu ingrediente naturale pentru a ne astâmpăra pofta de dulce. E nerealist să sperăm de la noi că nu vom mânca niciodată nimic dulce.
Cum menținem energia în a două parte a zilei și spre seară – din punctul de vedere al mișcării, al alimentației?
Hidratându-ne corect, alimentându-ne corect și reducând volumul de muncă. După cum spuneam la început, din păcate nu avem resurse nelimitate și trebuie să încetăm să ne comportăm ca și cum am funcționa permanent cu baterii pe care le putem schimba.
Ce tip de alimente recomanzi pentru cină și cu cât timp înainte de culcare ar trebui consumate?
Pește, carne albă, legume verzi variate, gătite dietetic. Cina trebuie mâncată cu 3 ore înainte de ora de culcare.
Deja ne apropiem de sezonul rece. Cum poate organismul să facă față mai bine rigorilor impuse de scăderea temperaturii, lipsa fructelor și legumelor proaspete? Cu ce să compensăm aceste neajunsuri?
Nu cred că ne mai punem în mod real problema lipsei fructelor, în condițiile unei economii globale. Adevărul e că avem acces la nenumărate opțiuni alimentare în sezonul rece, iar noi nu mai suntem atât de afectați de vremea de afară pentru că lucrăm, locuim și de cele mai multe ori ne și deplasăm în condiții de confort termic în cea mai mare parte a timpului.
Care crezi că sunt cei mai mari „hoți” de energie? La ce să fim atenți dacă vrem să ne menținem un tonus optim pe parcursul întregii zile?
Stresul, telefonul mobil și propriile noastre gânduri. Atunci când vom înceta să ne îngrijorăm și vom înțelege că toată rezolvarea este în mâinile noastre, vom înceta să ne simțim vlăguiți. O atitudine robustă emotional înseamnă să înțelegem și să ne comportăm ca și cum suntem în mod autentic stăpânii propriei noastre vieți. Putem alege să ne schimbăm locul de muncă, să ieșim din relații nefericite, să ne schimbăm obiceiuri nesănătoase de lifestyle și în general să ne îmbunătățim calitatea vieții. Asta în sine ar trebui să fie o sursă reală de energie și tonus, acea rezistență în fața vieții dată de un locus intern de control în ceea ce privește existența noastră de zi cu zi.
Iar dacă ne confruntăm cu o scădere majoră de energie și o stare de somnolență și epuizare în timpul zilei, cum ne putem reînviora rapid ( în cazul în care nu ne putem permite să tragem un pui de somn)?
Ne relaxăm câteva minute cu ochii închiși, în aer curat, respirând adânc. Bem apă multă sau un ceai de plante, ne ferim de cafea și de energizante.
Alege să oferi 3 dintre cele mai importante sfaturi motivaționale cu privire la un stil de viață sănătos și energizant!
Depinde doar de tine să ai viața pe care ți-o dorești, iar ceea ce trăiești acum este doar un rezultat temporar al unor alegeri pe care tu le-ai făcut!
Fă-ți un plan cu ce îți dorești, gândește-te ce resurse proprii ai și de unde poți cere ajutor, apoi lucrează zi de zi, conștient, pentru a te apropia de acel rezultat dorit!
O viață sănătoasă se construiește pas cu pas, negociind fiecare alegere în funcție de satisfacția de moment, pe termen scurt și obiectivele tale pe termen mediu și lung. Nu e niciun secret, pur și simplu oamenii care reușesc să își atingă obiectivele individuale reușesc foarte ușor să reconcilieze aceste două aspecte în favoarea obiectivelor sănătoase pe termen lung.
Interviu realizat de Odeta Vestemean pentru Interviuri Motivaționale
Lasă un răspuns