Ligia Pop este un nume recunoscut în domeniul alimentației raw food din România și internațional și se distinge prin faptul că încearcă să educe și să îi formeze pe cei care își doresc să facă pași spre alimentația sănătoasă, fără ca nimeni să fie forțat să își asume acest stil de viață. Este consultant în nutriție raw food și autor a 8 cărți de sănătate. Una dintre cărțile ei, „Rețete vegane fără foc”, a câștigat în anul 2014 „oscarul” din literatură la Gourmand World Cook Book Awards.
Interviu realizat de Odeta Veștemean
Ligia, ce presupune alimentația pe care o propui tu?
Prin cele 8 cărți pe care le-am scris și cei 9 ani de activitate în domeniu, caut să îi îndemn pe cei care mănâncă tradițional, să aducă în alimentația lor zilnică și preparate sănătoase, bazate pe crudități, care le vor îmbunătăți calitatea vieții. Nu caut să propun o alimentație anume, alegerea aparține fiecăruia.
Pentru cei care nu au auzit de raw food până acum, poți explica în ce constă acest tip de hrană?
Conceptul de raw food în lumea largă are o definiție simplă. Nu este așa cum se așteaptă toți și nu va fi niciodată, adică 100% mâncare nepreparată termic, ci este o alimentație în care se recomandă consumul zilnic al unui procent cât mai mare de crudități, ideal 50-75% crud și restul de 25-50%, se recomandă o alimentație gătită tradițională, vegetariană sau vegană, asta în funcție de alegerea fiecăruia. Printre raw foodiștii din întreaga lume există o întrebare comună și anume: „ce procent de raw food consumi?” Fiecare om decide acel procent și nu este o regulă de aur.
Care sunt cele mai frecvente mituri legate de raw-foodism?
Că trebuie să mănânci 100% crud, că nu ai destui nutrienți în organism și că toată mâncarea raw este întotdeauna rece.
În primul rând, cum am spus și mai sus, există un procent mare apropiat de 90% de raw foodisti din toată lumea care consumă și 25-35% mâncare gătită blând sau chiar mai mult, fiindcă depinde de alegerea fiecăruia.
În al doilea rând, carențe pot să existe în toate alimentatiile dacă nu ai diversitate și dacă nu te îngrijești și de minte și suflet, rezultate nu vor apărea sau se vor vedea foarte puține.
În al treilea rând, orice preparat raw (supe, tocănițe, sosuri, sarmale) se pot încălzi la 40 gr.C, fiindcă temperatura aceasta este singura care nu distruge enzimele și nutrienții prezenți în crudități. Supele se pot face cu apă încălzită la această temperatură și sunt consumate calde și reci doar dacă se dorește asta.
Cum s-a schimbat percepția românilor asupra dietei raw-vegan de când a apărut în țara noastră și până în prezent?
Fiind flexibili și nejudecând pe cei care consumă o alimentație tradițională, am încurajat sute de mii de oameni să introducă inițial cel puțin un preparat sănătos la câteva zile și chiar am început campania „Mănâncă sănătos o zi pe săptămână”, campanie care a ajutat multe persoane să își dorească să mănânce chiar mai multe zile pe săptămână într-un mod sănătos. Cărțile mele și evenimentele la nivel național au ajutat în acest sens, determinându-i să stea focusați și totodată să nu uite că trebuie să facă ceva pentru sănătatea lor. Cum am spus, nu este acesta scopul meu și niciodată nu voi încerca să determin pe nimeni să ia decizii drastice când nu sunt pregătiți.
În cazul în care nu se optează pentru o hrană raw-vegană 100%, cum ar trebui totuși consumate fructele și legumele pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi oferă?
Prin intermediul site-ului meu, ligiapop.com ofer sfaturi și rețete. Alte sfaturi și sute de rețete pot fi găsite în cărțile mele, care sunt o completare a site-ului.
În ce măsură acest tip de alimentație poate fi aplicat și pentru copii?
Copiii au nevoie de o alimentație variată și aceste rețete sănătoase, bogate în nutrienți care îi ajută să crească armonios, ar putea fi folosite în completarea meniului lor tradițional.
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac cei care adoptă un stil de alimentație raw-vegan?
Nu au varietate în alimentație și multora le este greu să înțeleagă că nu poți face un astfel de pas, dacă nu treci printr-o perioadă de educare și informare, de cel puțin 5-10 ani.
Ce „superalimente” consideri că este bine să fie introduse în alimentație – ce astfel de produse să alternăm pe parcursul unei săptămâni pentru ca organismul să primească tot ce are nevoie pentru buna funcționare?
Nu pot spune că doar anumite superalimente sunt necesare, fiindcă toate au doar plusuri și vin în completarea unei alimentații variate. În superalimente regăsim o concentrație mare de nutrienți, într-o cantitate mică de pudră sau tablete. Acești nutrienți valoroși nu mai pot fi găsiți nici chiar în alimentele crescute natural, care nu se pot compara nutrițional cu legumele și fructele crescute acum 50-100 de ani, când pământul și mediul erau mult mai curate. Superalimentele nu sunt doarpentru raw foodiști sau cei care au o alimentație controlată. Superalimentele sunt pudre din plante medicinale care pot să completeze alimentația, în special a celor care consumă o dietă tradițională, dar și pentru vegetarieni. Ca să ne completăm baza de date de nutrienți din corp, zilnic ar trebui să avem o alimentație echilibrată plus 2-4 superalimente variate de la zi la zi. Aici găsiți un articol pe această temă.
Ce alte ingrediente consideri că sunt esențiale pentru un mod de alimentație sănătos?
Este din nou un subiect foarte larg și Aici găsiți o listă cu ce alimente n-ar trebui să lipsească din alimentația săptămânală, indiferent dacă avem o alimentație tradițională sau vegetariană.
O ultimă recomandare pentru cititorii noștri?
Indiferent de alimentația pe care o aveți, consumați un procent cât mai mare de crudități și veți simți diferența, chiar și medicii ne învață asta. Nu uitați că diversitatea zilnică și produsele de calitate, pe cât de mult posibil cumpărate din surse locale, pot rezolva orice carențe nutriționale. Nu vă fie teamă să încercați rețete fără foc, chiar dacă este un limbaj nou, nu e imposibil. Veți fi uimiți de gustul fără egal și de efectele asupra sănătății. Veți vedea că diversitatea, gândurile bune și menținerea echilibrului între minte, trup și suflet sănătos, vă va aduce bucurie și multă liniște în viața de zi cu zi. Vă doresc multă sănătate!
Interviu realizat de Odeta Veștemean pentru Interviuri Motivaționale
www.interviurimotivationale.ro
Lasă un răspuns