Ramona Tiepac: Avem nevoie de leadership daca ne dorim să trecem de la bine la EXCELENT! Leaderul autentic este cel care reușește foarte repede să realizeze o echipa de succes

Ramona Tiepac este coach si trainer, certificari obtinute dupa ce a urmat cursuri cu John Maxwell. Iubeste sa motiveze oameni si sa isi aduca propria contributie la construirea unor echipe performante pe piata antreprenoriatului din Romania. Ramona considera ca avem nevoie de leaderi si leadership pentru a crea valoare. Conectarea cu ceilalți oameni este o abilitate primordială pentru un leader, iar acest lucru se realizează mult mai rapid atunci când leaderul pune preț pe inteligența emoțională.  Ce trasaturi caracterizeaza un leader de succes, dar si care sunt principalele blocaje la nivelul mentalitatii romanilor cu privire la leadership aflam dintr-un interviu acordat pentru Interviurimotivationale.ro

Interviu realizat de Odeta Vestemean

  • Se vorbește mult despre leaderi și leadership în ultima vreme. De ce crezi că se pune un accent tot mai mare pe aceste două aspecte?

Noi, ca oameni, suntem obișnuiți să facem lucrurile ca să avem, suntem obișnuiți să executăm ca să avem rezultate. De cele mai multe ori uităm cât de important este să vedem dincolo de acest „a face” și „a avea”. Cred că este momentul să observăm că, înainte de a avea și a face, avem posibilitatea să alegem să mergem mai departe și să înțelegem importanta dezvoltării abilităților de a DEVENI, de a FI, pentru ca rezultatele noastre să fie la cu totul și cu totul alt nivel.

Ca să faci trecerea de la manager care urmărește, în mare parte, doar procesele și procedurile, ai nevoie să îmbrățișezi arta de a FI. Iar atunci când dezvolți leadershipul tău interior intri pe acest tărâm al succesului, mult dorit de toată lumea.

De ce punem accent pe acest concept de viață „leadership-ul”? Pentru că ne îndrumă spre a deveni, spre a crea din perspectiva  frumoasă a fiecăruia dintre noi.

 

  • Ce trăsături consideri că ar trebui să caracterizeze un leader de succes?

No, asta da întrebare! Fiecare leader este diferit! Fiecare leader are punctele lui forte! Fiecare leader este dotat cu acele daruri și haruri combinate în arta lui de a FI!

Din punctul meu de vedere printre aceste daruri și haruri ar trebui să existe neapărat cei 5 C:

  • Commitment – diferențiază oamenii de succes de cei visători
  • Caracterul – talentul este un dar, însă caracterul este o alegere
  • Comunicarea – fără ea, leaderul călătorește singur
  • Concentrarea – cu cât este mai educată, cu atât leaderul este mai puternic
  • Conectarea – un leader se conectează cu fiecare membru al echipei și îl pune pe primul loc

 

  • Ce înseamnă inteligentă emotională în cazul unui leader? Prin ce tipuri de acțiuni se remarcă aceasta?

De foarte multe ori considerăm că educația, experiența sau cunoștințele sunt indicatorii adecvați ce deosebesc o persoană de succes de alta, fără succes. Am văzut o grămadă de oameni sclipitori din punct de vedere profesional însă singuri sau care se târâie prin viață…Inteligența emoțională este un dar caruia, dacă nu-i dăm atenție, putem să-i pierdem valoarea.

Leaderul care este deschis să-și crească inteligența emoțională  își transformă exponențial stilul de a conduce oamenii. Leaderul are nevoie să-și dezvolte abilitățile de autocunoaștere și autocontrol, care sunt strict legate de leadership-ul sau personal.

Conectarea cu ceilalți oameni este o abilitate primordială pentru un leader. Această conectare se realizează mult mai rapid atunci când leaderul pune preț pe inteligența emoțională. Leaderul autentic este cel care reușește foarte repede să realizeze o echipa de succes. Autenticitatea unui leader vine din dorința de a FI la locul potrivit, la momentul potrivit, cu oamenii potriviți, fiind deschis să investească în modelarea leadershipului sau personal.

Este mult de discutat despre inteligența emoțională, sunt o grămadă de cărți ce descriu cu atâta claritate această artă a evoluției omului.  As vrea doar să mai amintesc perspectiva atât de simplă cu care vine autorul Daniel Goleman în această direcție: ”Când ai de-a face cu oameni, ține minte că nu ai de-a face cu ființe logice, ci cu ființe emoționale.”

 

  • Consideri că liderii sunt înnăscuti sau, prin exercițiu și disciplină, abilitătile esențiale se pot dobândi pe parcurs? Concret, ce poate fi învătat și ce nu?

Eu una nu am văzut un leader nenăscut, însă trebuie să subliniem că arta conducerii se învață. Dacă noi căutăm să conducem doar obținând anumite poziții, având interesul câștigului material pe primul loc, este chestiune de timp până când vom pierde poziția respectivă. Orice poate fi învățat!

 

  • De ce avem nevoie de leaderi? Care consideri că sunt principalele atuuri?

Păi întrebarea este ceva de genul: de ce avem nevoie de aer? De ce avem nevoie de prieteni? De ce avem nevoie de relații?

Haide să privim perspectiva unui manager – acesta accelerează ritmul pentru a crește eficienta.  Dacă, pe de alta parte, ne uităm din perspectiva unui leader -acesta încetinește pasul, pentru a se conecta la ceea ce este semnificativ, important și inovator. Este adevărat că vrem eficientă, însă este importantă și eficacitatea. Leaderul este cel care împletește cu maestrie eficienta cu eficacitatea, creând semnificație. Chiar îmi place să observ managerii din corporații care au nevoie de competențe pentru a conduce la rezultate și se dau peste cap să-și îmbunătățească aceste competențe, lăsând deoparte conectarea cu echipa.

Pe când, atunci când însoțesc un leader pe drumul lui de formare, observ importanta formării caracterelor echipei acestuia pentru a construi un viitor convingător și durabil.

Da, avem nevoie de leadership atâta timp cât ne dorim să trecem de la bine la EXCELENT!

 

  • Ar trebui cu toții să ne dorim să ajungem leaderi, chiar dacă nu din punct de vedere profesional? Sau dacă nu leaderi, cel puțin să împrumutăm de la aceștia un anumit mod de a fi și de a ne raporta la lume și viată?

Știi, nu ai nevoie de o funcție, de o poziție ca să fii leader. Nu ai nevoie să fii bogat sau să ai nu știu câte averi ca să te numeșți leader. Chiar nu ai nevoie nici să fii avansat în vârstă ca să fii leader. De multe ori considerăm că leadershipul vine odată cu maturitatea. Din păcate, trebuie să subliniem că maturitatea vine singură, de cele mai multe ori…

Este cea mai bună perioada ca fiecare dintre noi să ne responsabilizăm în a ne dezvolta leadershipul personal. Nu există nici o cheie mai bună pentru un leadership personal decât AUTENTICITATEA. Un leader real, autentic și transparent creează un mediu de înalta performanță care este deschis, de încredere și cooperant.

Îndemnul meu este să-ți dedici timp pentru a contesta autenticitatea propriului tău comportament adresându-ți următoarele întrebări:

–         Astăzi am adăugat valoare în acțiunile mele?

–         Mi-am îndreptat atenția asupra scopului creând intenții de creștere?

–         Mi-am riscat vulnerabilitatea față de echipa mea?

–         Îmi valorific punctele forte în ceea ce fac? Am recunoscut punctele forte ale echipei? Îmi înțeleg punctele slabe?

 

  • Care crezi că sunt principalele blocaje la nivelul mentalitătii românilor cu privire la leadership? Ce facem sau gândim noi diferit fată de alte popoare?

Nu este vorba doar de poporul român, sunt și alte popoare, alte culturi, care consideră această treaba cu leadershipul a fi un concept americanist care funcționează „numai la ei, la noi e fumată treaba”…

Totuși în companiile în care am introdus, facilitat, aceste principii de conducere le-au îmbrățișat cu mare drag și și le-au însușit că atare. Rezultatele s-au schimbat radical.

Cel mai mare blocaj pe care îl avem este că noi ne considerăm buni la toate și suntem total închiși când apare o schimbare. Ne place să fim manageri deoarece suntem experți în a minimiza riscul și experimentarea și o facem pentru a spori predictibilitatea. Pe când, dacă am dezvolta calitățile unui leader am monitoriza riscul și am accelera experimentarea, pentru a promova progresul.

Atunci când ne dăm voie să experimentăm ne dăruim șansa de a promova moduri complet noi de a crea valoare. Asta face leaderul, creează valoare! Experimentarea necesită atât îndrăzneala, cât și curaj pentru a face față eșecului și pentru a învața de pe urmă lui. Totul este o alegere!

 

  • Care consideri tu că este formula de succes pentru un leader care vrea să obtină performantă?

Încă nu știu dacă există o astfel de formulă magică. Adică, sunt convinsă că nu există un cuptor cu microunde în care dacă ne-am bagă acolo și am ieși devenim leaderi de succes. Știu însă că succesul unui leader se află în agenda lui zilnică, în tot ceea ce face el în fiecare zi și tot ceea ce construiește el prin exemplul propriu.

 

  • Ce leaderi cunoscuți te inspiră și îi recomanzi ca modele pentru cititorii noștri?

Prima persoană care m-a ajutat să descopăr adevărată valoare a leadership-ului este John Maxwell și îi sunt recunoscătoare pentru toată experiența pe care mi-a oferit-o până în prezent. Marii leaderi de succes ai planetei funcționează după o busola foarte clar stabilită, au reușit să își definească un stil autentic având rezultate incredibile, iar pe lângă John Maxwell amintesc: Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Ray Krock, Bill Gates, Waren Buffet, Colonelul Sanders, Larry Page, Dr. Wayne Dyer, Louise Hay. Fiecare în parte a avut sau are un stil de conducere unic pe care nu l-am mai întâlnit la altcineva.

 

  • Ce nu ar trebui să facă un leader niciodată?

Să se oprească din a adauga valoare în ceea ce face.

 

  • Care sunt recomandările tale pentru ca o persoană să facă primii pași în vederea dezvoltării abilitătilor de leader?

Ca și recomandare cu rezultate sigure este aprofundarea cărții: „Dezvoltă liderul din tine” de John Maxwell. O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca nici unui leader.

 

Interviu realizat de Odeta Vestemean pentru Interviurimotivationale.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: