Tuturor ni se întâmplă să ne facem planuri, să stabilim obiective și totuși, prea puține dintre acestea reușim să le și punem în practică. Sunt momente în care părem foarte deciși să acționăm. Și chiar facem acest lucru, pentru o scurtă perioadă, dar, treptat, motivația ne scade tot mai mult până ajunge să se stingă. Fostul președinte Barack Obama spunea „Schimbarea nu va veni dacă așteptăm o altă persoană sau un alt timp. NOI suntem cei pe care i-am așteptat. NOI suntem schimbarea pe care o căutăm”. Altfel spus, nu ne putem baza pe alte persoane sau evenimente care să se întâmple pentru a ne motiva, ci trebuie să ne motivăm singuri.
Ce putem face pentru ca motivația noastră să rămână la cote înalte pe termen lung, astel încât să reușim să ne îndeplinim obiectivele și să ne construim o viață mai bună, dezvoltându-ne personalitatea la adevăratul nostru potențial, cu care fiecare a fost înzestrat, ne spune Georgeta Rotaru – coach și expert în leadership, pasionată să conducă liderii și antreprenorii către perseverență și performanță, în propriile lor călătorii.

Georgeta, care este povestea ta? Cum ai ajuns să fii preocupată de motivarea și creșterea oamenilor din jur, în calitate de partener care îi însoțește în propriul drum spre regăsire, spre împlinire, spre performanță?
Încă din copilarie am învățat un lucru: perseverența este strâns legată de un scop bine definit.
În copilărie, sora mea cea mare, Corina, a fost diagnosticată cu tumoră cerebrală. Când nu își lua medicamentele, singurul lucru pe care Corina mai putea să-l spuna era: ține-mă de mână. Pica pur si simplu pe stradă și corpul ei se zbătea fără control timp de câteva minute.
Regularitatea cu care ea își lua medicamentele de teama unei viitoare crize a devenit o lecție de perseverență pentru mine. La 13 ani îmi doream să devin atlet de performanță. Și am muncit perseverent pentru asta. La orice concurs de atletism mergeam, unul din cele trei locuri de pe podium era al meu. Așa că m-am înscris la concurs la clubul Steaua din București. Mi-am zis: Îmi doresc prea tare să fac asta. Fie ce-o fi. Eu mă duc.
Veneam din provincie – am luat trenul de la Pitești. Nici adidași potriviți nu aveam, ai mei nu aveau crampoane. Când am ajuns, examinatorii s-au uitat la mine de sus până jos și mi-au spus: Nu poți participa cu acei adidași!
Mi-au împrumutat ei acolo o pereche de adidași – mai mari cu două numere.
Țin minte momentul săriturii in lungime. Mi-am luat avânt, alergam cât puteam de repede și în zborul către groapa cu nisip emoțiile mele erau învălmășite.
Acum pot depăși orice barieră!.. daca nu, o să-mi sară adidașii din picioare.
M-am întors acasă învingătoare. Țin minte și acum energia aceea radiantă, inima care-mi bătea să-mi spargă pieptul când le-am spus alor mei: Am căștigat. Am fost selectată la clubul profesionist Steaua!!! Reacția lor a schimbat totul…
– Nu poți să mergi, știi cat de costisitor este tratamentul Corinei.
Era ca și când zburam și aripile mi-au fost tăiate brusc. Odată cu ele, încrederea în mine si motivația.
Am trecut prin momente intense de motivare și lipsă de motivare, de perseverență și amânare și am descoperit că viața are sens unic: doar înainte. Am făcut facultatea de jurnalism, am vazut ce înseamnă să ți se ceară să scrii articole în linia unui anumit partid și am spus NU hotărât. Motivația mea venea din valorile mele.
Am făcut apoi cursuri de asistent medical, m-am specializat în boli mintale și azi conduc o echipă ce lucrează cu pacienți cu Demență.
Dar simțeam că vreau mai mult de la viața mea, am mai mult de oferit și că se cere mai mult de la mine. Am aderat la echipa John Maxwell, am început să studiez coaching și training.
În toamna anului 2018, în Inițiativa Globală Pentru Tineret, eram pe scenă. Îmi amintesc intensitatea emoției cand un băiețel cu hipoacuzie a urcat lângă mine și mi-a spus ”astăzi am învățat că problema mea de viață poate deveni super puterea mea”.
M-am simțit „ca acasă”, am simțit că asta vreau să fac de acum înainte- training si coaching. Și am luat această decizie, în acțiune, în acel moment pe scenă.
Cât de important este ca cineva sa îți arate propria valoare atunci când tu nu o vezi? Să îți spună “poți.”, dar să îți arate și cum…
Am hotărât să ajut oamenii să depășească procrastinarea si să meargă spre performanță în urma unei ședințe de coaching cu un client. Mi-a spus: Nu am avut timp. Echipa mea m-a dezamăgit, iar nu au dat telefoane deși au promis, e clar nu au încredere in ei… simt ca vreau sa renunț.
Am recunoscut vechea mea durere. Neîncrederea în propria persoană duce la procrastinare. O știi și tu, așa-i? Și-apoi mi-am spus: Stop. Eu am acum toate resursele și pot aduce o contribuție uriașă ajutându-i pe oameni să-și descopere motivația, să depășească neîncrederea și procrastinarea. Am simțit cum acele aripi care mi-au fost tăiate în copilărie au crescut din interior și mult mai puternice. Am luat performanța sportivă pe care nu am făcut-o în copilărie și am pus-o în lucrul cu oamenii. Acum conduc lideri și antreprenori către perseverență și performanță în propriile lor călătorii.

Oamenii care ajung să aibă vieți de succes, acei lideri carismatici care ne inspiră pe toți și totodată ne impresionează prin realizările pe care le obțin, par întotdeauna extrem de motivați, de perseverenți și de neoprit. Cum se face că ei reușesc să fie motivați în mod constant și au această energie? Ce putem face pentru a ajunge cu toții în această stare de motivație?
Se spune că ”oamenii se dau la o parte din calea celor care știu unde merg”. Una dintre caracteristicile liderilor de succes este claritatea. Ei știu ce vor să creeze în viața lor.
Au răspuns la întrebarea ”DE CE?”. Mai exact știu de ce fac ceea ce fac. Atunci când ai claritate asupra a ceea ce vrei să creezi în viața ta este ușor să acționezi cu perseverență.
Un factor important în activarea motivației este descoperirea DE CE-ului. Un exercițiu care m-a ajutat pe mine foarte mult și îi ajută pe liderii cu care lucrez este să descoperi DE CE-ul pe șapte adâncimi.
De exemplu, visul tău. Vrei să-ți descoperi adevărata motivație, DE CE-ul tău, pe șapte adâncimi. Întrebarea este simplă, dar profunzimea și claritatea răspunsului tău reprezintă fundamentul care stă la baza adevăratei tale motivații. Dacă răspunsul tău este oarecum vag sau neclar, atunci energia ta motivațională va fi aceeași.
Răspunde-ți la întrebarea: de ce fac ceea ce fac?
Adresează-ți din nou această întrebare, de data aceasta pentru răspunsul anterior. De exemplu dacă răspunsul la prima întrebare este,” vreau să ajut oamenii”, acum vei răspunde la întrebarea. De ce vreau să ajut oamenii? Ai prins idea, așa vei răspunde de șapte ori pentru a ajunge la nucleul motivațional. Claritatea îți oferă energia și motivația de a acționa cu perseverență.

Ce să facem să nu ne mai blocăm în „amânare” – în atitudini de genul „voi face asta cândva”, „nu e momentul acum”, „n-am timp deocamdată”, „nu sunt suficient de pregătit” etc.?
Amânarea este doar un efect. Cauza este în modul nostru de gândire, în nivelul de claritate pe care îl avem și în imaginea despre propria persoană (în imaginea de sine). De-a lungul călătoriei mele m-am confruntat cu amânarea. Ceea ce am descoperit este faptul că, în spatele acestor sintagme, există niște convingeri, iar aceste convingeri sunt strâns legate de imaginea noastră de sine. Pentru a nu rămâne blocați aici, evident este nevoie să acționăm diferit. Când suntem conștienți că amânăm, nu mai avem nici o scuză.
Conștientizarea este primul pas însă nu este de ajuns. Atunci când conștientizăm și persistăm în același tip de comportament, frustrarea își face simțită prezența. În această etapă vrem să observăm care sunt convingerile care ne fac să amânăm.
Cel de-al doilea pas este observarea. De exemplu, când spui „nu sunt suficient de pregătit” ai conștientizat asta, acum observă-te ce faci pentru această conștientizare, începi să te pregătești sau folosești asta ca pe o scuză bună? În această etapă vreau să observ cum mă simt, să-mi observ emoțiile, ce cred despre mine. Este amânarea un obicei generalizat, se manifestă în toate ariile vieți mele sau doar în anumite arii.
Apoi trec în faza de schimbare care este pasul trei. Ce este nevoie să fac pentru a mă simți suficient de pregătit?
Dacă răspunsul este: să studiez, atunci studiez. Dacă răspunsul este, ”să-mi fac mai mult timp” vreau să mă uit la ceea ce fac într-o zi și să descopăr unde pierd timp și ce pot face diferit. Dacă spun „nu e momentul acum ”vreau să schimb această percepție și mă întreb: care este indiciul că nu e momentul acum și cum mă asigur că voi ști când este momentul potrivit?
Iar cea de-al patrulea pas este etapa de evaluare a schimbării.
Am conștientizat că nu sunt suficient de pregătit, am observat că manifest această convingere printr-un mecanism de amânare, m-am pregătit și am trecut la acțiune. Cum mă simt cu schimbarea pe care am făcut-o?
Probabil că provocări și obstacole vor apărea în permanență pe calea pe care mergem în drumul nostru spre atingerea performanței. Cum să facem să reactivăm intensitatea motivației, care ar fi pașii concreți prin care să activăm motivația de a acționa, fără să mai amânăm?
Dacă poți prelua controlul deplin asupra acestui singur lucru, poți prelua controlul asupra motivației tale. Acest lucru este VALOAREA. Motivația pozitivă și durabilă vine pur și simplu din faptul că vezi valoare în ceea ce faci.
Pasul 1 în activarea motivației tale este să ai o intenție clară. Înseamnă să știi ce îți dorești în primul rând și de ce.
Pasul 2 de activare a motivației tale: fă-o relevantă pentru prezent. Și asta înseamnă, la propriu, să ai beneficii concrete pe care le poți percepe chiar acum în urma obiectivelor stabilite.
Pasul 3 de activare a motivației tale: reformulează-ți percepția.
Și faci acest lucru folosind cuvintele potrivite pentru a-ți descrie obiectivul sau acțiunea. Deoarece cuvintele îți modelează înțelegerea. Cuvintele potrivite vă ajută să vă modelați percepția minții despre ceea ce încercați să obțineți. Poți să reconectezi conexiunile din creierul tău pentru a le lega cu lucruri care declanșează o reacție pozitivă și sentimente motivante.

Putem vorbi despre „adevărata motivație” și „falsa motivație”? Cum să distingem între cele două?
Uitându-ne la oameni, putem să vedem dacă sunt motivati și ne gândim că a fi motivat sau demotivat este o simplă stare de „da” sau „nu”. Dar adevărul este că, pentru a te simți motivat, trebuie să pătrunzi mai adânc, să mergi dincolo de suprafață. Doar citind un citat motivațional, fiind încurajat de prieteni sau chiar de mentor nu te va ajuta să construiești o motivație durabilă pe termen lung.
Motivația este o deprindere. Putem învăța să alegem și să ne creăm propriile motivații optime oriunde și oricând. Am fost învățați să căutăm motivația în afara noastră. Părinții, profesorii și managerii promit mai mulți bani, dau premii pentru câștigarea unor competiții, oferă recompense, amenință cu pedepse, pun presiune, folosesc vina, rușinea sau șantajul emoțional pentru a încuraja anumite comportamente ale copiilor, ale studenților sau ale angajaților lor. Când cedează în fața uneia dintre aceste tehnici, oamenii se plasează între ipostaza motivațională suboptimă dezinteresată externă sau impusă.
Oamenilor nu le lipsește motivația, sunt întotdeauna motivați.
Dilema motivării constă în faptul că deși oamenii nu pot fi motivați, liderii sunt considerați responsabili față de asta. Această situație a condus la adaptarea de către lideri, a unor practici motivaționale ineficiente. Forțăm obținerea de rezultate doar pentru a descoperi că presiunea, tensiunea și factorii motivaționali externi îi împiedică pe oameni să-și atingă țintele.
Motivația extrinsecă se datorează unui factor extern. Aceasta apare atunci când suntem motivați să realizăm un comportament sau să ne implicăm într-o activitate pentru a câștiga o recompensă sau pentru a evita un rezultat negativ. Dacă motivația ta este bazată pe exterior vei depinde întotdeauna de un stimul extern. Ceea ce nu este la tine iți va consuma foarte multă energie pentru a o obține. În schimb, motivația intrinsecă se datorează unei dorințe interne, angajarea într-un comportament, pentru că este personal satisfăcător. Comportamentul în sine este recompensa, astfel încât aceasta nu trebuie să fie furnizată de o sursă externă. Când motivația vine dintr-un factor extern, impulsul motivațional se va stinge odată cu sursa din care provine. Atunci când motivația vine din interior, forța motivațională este întreținută și amplificată de dorința internă.

„Sabotorii interni” – acele voci din capul nostru care nu ne lasă să creștem – pot fi în vreun fel reduși la tăcere, diminuați? Este posibil să înlocuim aceste credințe limitative cu convingeri noi, pozitive?
Desigur. Convingerile noastre au fost construite prin repetare și emoție și pot fi schimbate în același fel. Este nevoie să acceptăm faptul că ne-am putea înșela în privința lucrurilor, că am putea crede lucruri care nu sunt adevărate. Majoritatea am crezut în Moș Crăciun, așa-i?
Primul pas în schimbarea sabotorilor interni este conștientizarea, să conștientizăm convingerile pe care le avem. O schimbare durabilă se produce de la interior la exterior iar o schimbare eficientă începe de la exterior spre interior. Mai exact, analizez ce se întâmplă în viața mea, conștientizez. Observ ce gânduri, ce emoții au contribuit la rezultatele pe care le am. Ce convingeri am în legătură cu mine? Ce cred despre mine?
Încep procesul de conștientizare de la exterior (de la manifestarea în plan comportamental) către interior, către emoțiile și convingerile mele. Iar schimbarea o încep de la interior( de la emoțiile și convingerile mele) la exterior, analizând ce manifest nou în plan comportamental.
Cum să ne construim o imagine de sine care să ne ajute să avem mai mult succes?
Mai întâi trebuie să definim ce înseamnă succes pentru noi. Conștientizarea este primul pas în tot ceea ce facem!
Pasul 1 Constientizează povestea Gândește-te ce poveste îți vinzi cel mai des. Ce gândești despre tine și abilitățile tale. Abilitățile tale trec în plan secundar dacă imaginea ta de sine nu crede că ești la fel de pregătit sau la fel de priceput precum ești cu adevărat. Prin urmare, imaginea de sine controlează de fapt performanța. Răspunde-ți la acestă întrebarea: care este povestea pe care mi-o vând?
Pasul 2 Observă-ți comportamentul
Ceea ce gândești despre tine, va influența comportamentul tău și se manifestă în acțiunile tale. Vrei să contactezi acel client dar parcă ceva te reține. Când vine vorba de realizarea obiectivelor tale, cum te manifești? Ce emoții simți în corpul tău?
Pasul 3 Schimbă-ți povestea
Obiceiurile sunt modele de acțiune sau comportament care, cu timpul, prin repetare frecventă și consecvență, devin automatisme. Pentru a-ți crea obiceiuri sănătoase mai întâi ai nevoie să descoperi obiceiurile pe care le ai acum și care nu te ajută, să te dezveți de ele înlocuinde-le cu obiceiuri sănătoase. Noi facem obiceiurile, apoi obiceiurile ne fac pe noi. Care sunt obiceiurile pe care le ai acum? Ce obișnuiești să-ți spui atunci când te uiți în oglindă? Ce obișnuiești să-ți spui atunci când greșești? Ce obișnuiești să-ți spui atunci când realizezi ceva?
Ai grijă la dialogul intern, este cel mai puternic dialog! Dacă dialogul intern este în majoritatea timpului negativ, schimbă-l! Transformă-l într-unul pozitiv!
Pasul 4 Pornește cu finalul în minte
Atunci când ești ancorat într-o gândire limitativă pare dificil de crezut și de creat o poveste cu final fericit. Mintea ta va avea grijă să-ți amintească toate nereușitele. Nu crea povestea ta pe baza rezultatelor anterioare. Cum vreau să arate viața mea? Ce fel de dialog intern voi avea? Cine vreau să fiu? Ce vreau să fac? Ce vreau să am?
Pasul 5 Identifică-ți valorile
Valorile sunt standarde despre ceea ce o persoană consideră că este bun sau rău, mai rău, mai bine sau cel mai bine. Valorile sunt convingeri durabile pe care o persoană, a ales să le accepte ca linii directoare pentru felul în care muncește și își trăiește viața. Valorile se află în centrul autoreglării superioare deși mulți dintre noi nu și-au explorat încă valorile. Un prim pas in descoperirea propriului sistem de valori ar fi sa explorezi raspunsul la intrebarea: Ce este cu adevarat important pentru mine in viata? Care sunt top 3 valori după care te ghidezi în viață? Nu te opri la primele raspunsuri, ci exploreaza in profunzime, catre ceea ce se afla dincolo de ele. Valorile personale se formeaza si rezida la nivel subconstient. De cele mai multe ori, ele sunt preluate din mediul familial, educational, social, profesional, prin expunerea la diferite exemple, prin repetitie, prin impact emotional. Valorile personale se cristalizeaza, iar modul de exprimare a lor se dezvolta odata cu propria ta evolutie.
Pasul 6 Fii cinstit cu tine
Nu poți depăși o slăbiciune sau un neajuns personal, dacă nu îl recunoști. Dacă vei refuza să îți recunoști slăbiciunile, nu vei face altceva decât să te pierzi în speculații mentale fără acoperire și în auto-amăgire, fapt care va duce la perpetuarea actualei tale condiții. Este în regulă să recunoaștem atunci când nu performăm la un nivel înalt încă într-un anumit domeniu sau o anumită arie a vieții noastre, dar, asta nu înseamnă că nu vom putea să devenim buni. Care sunt punctele tale forte de care ești conștient/ă acum? Care sunt punctele tale slabe de care ești conștient acum? Cum îți influențează acestea imaginea de sine? Dar performanța? Care sunt trei pași de acțiune pe care îi vei face pentru a-ți îmbunătăți, chiar rezolva punctele slabe? Cum îți vor influenta acești pași imaginea de sine?
Pasul 7 Nu înceta să crești
Viața este o continuă simfonie a creșterii, interpretată în tumultul adversităților și încercărilor diverse. Orice se întâmplă în viața ta, orice se întâmplă în viața mea, are un singur scop, CREȘTEREA. Dacă nu crești tu, nu crește nimic în jurul tău. Dacă tu nu ai încredere în tine, ceilalți nu vor avea încredere în tine pentru că tu o să transmiți ceea ce simți. Oamenii vor să primească ceea ce își doresc, iar viața le oferă ceea ce sunt. Creșterea nu se întâmplă de la sine, este un proces intenționat!
Care consideri că sunt principalele lucruri pe care ar fi bine să le facă o persoană care își dorește să evolueze și să își construiască o viață mai bună, mai împlinită?
Să definească ce își dorește să creeze în viața sa
Să construiască o legătură puternică cu sursa Creației
Să-și extindă nivelul de conștientizare în fiecare zi.
Să se bucure de călătoria fantastică numită viață.
Să se raporteze întotdeauna la potențial și să-și stabilească obiective cu focus pe creștere.
Și, nu în ultimul rând, să practice recunoștința.
Dacă ar fi să te rezumi la un singur lucru care ai constatat, din experiența de lucru cu oamenii, că funcționează fără îndoială în cazul tuturor și face diferența între o viață mediocră și o viață împlinită – care ar fi acela?
Gândește și vei trăi fericit! Am fost înzestrați cu această capacitate, însă, din păcate, majoritatea oamenilor nu gândesc, au doar activitate mentală. Repetă aceleași gânduri, folosesc aceleași mecanisme de gândire și, în linii mari, obțin aceleași rezultate. Atunci când gândim, se deschide o lume a posibilităților, devenim creativi, ne conectăm cu noi și cu ceilalți la un alt nivel, pe o altă frecvență vibrațională.

În final, te rog să ne spui care este citatul motivațional/proverbul/„vorba de duh” care ai putea spune că reprezintă „motto-ul” tău?
Am două, de fapt.
Prima: dacă crezi în tine totul este posibil! Pentru a putea crede în tine este nevoie să te cunoști, să știi cine ești. Cunoașterea de sine se întâmplă printr-un proces de gândire și observare intenționată. Am să îți spun ce fac eu. La finalul fiecărei zile îmi adresez aceste întrebări: ce am învățat astăzi nou? și
Ce am învățat astăzi despre mine?
Aceste întrebări îmi permite să pătrund în cunoașterea de sine în fiecare zi.
Cea de-a doua: astăzi, mai bună decât ieri și mai puțin bună decât mâine. Vreau să rămân într-o continuă evoluție.

Lasă un răspuns